Zprávy

PROSINCOVÉ ZASTAVENÍ V KNIHOVNĚ

Hned na začátek vám všem, kteří čtete tyto řádky, chci popřát krásné, pohodové adventní i ty vánoční dny, hodně zdraví a hlavně veselou, virovou hysterií nezdolanou mysl.

A jak si ji udržet? Tak třeba tím, že si sednete do křesla s hrnkem čaje či kávy a budete myslet na něco milého a příjemného, nebo se začtete do pěkné knížky. Mohla by to být i některá z těch nových, které přibyly v listopadu k nám do knihovny. Stačí přijít a některou si vybrat, čekají tu jen na vás.


Malé upozornění na otevírací dobu knihovny v prosinci a během vánočních prázdnin.

Posledním půjčovním dnem v letošním roce bude: středa 22. prosince od 10:00 – 17:00 hod.

Od čtvrtka 23. prosince do úterý 4. ledna 2022 bude mít knihovna zavřeno.

Prvním půjčovním dnem v novém roce bude středa 5. ledna 2022.


Knihovna už dávno není jen místo, kde se půjčují knihy, ale také místo setkávání se zajímavými lidmi. Jedno takové setkání jsme připravili pro děti společně s mateřskou školkou na pondělí 22. listopadu. Tehdy se knihovna proměnila v jeden velký hmyzí domeček. Jak se to stalo? Jednoduše. Uspořádali jsme v knihovně setkání dětí a dospělých s Ing. Rostislavem Poláčkem, autorem knížky „Hmyzí pohádky z květinové zahrádky“, který je mimo jiné i velkým znalcem blanokřídlého hmyzu. Dopoledne si pan Poláček povídal s prvňáčky ze základní školy a předškoláky z mateřské školky o malé včelce Lucince, hrdince jeho kouzelné knížky. Pan Poláček jim vyprávěl také o vosách, čmelácích, beruškách a dalších zástupcích hmyzí říše, kteří jsou tak důležití pro přírodu a tudíž i pro nás. Děti z mateřské školky měly pro pana Poláčka i malé překvapení v podobě malovaných obrázků včelek, broučků, berušek, úlů a hmyzích domečků. Jak se jim obrázky povedly můžete posoudit i vy sami, protože jsme z nich v posluchárně knihovny instalovali výstavu.

Odpoledne pak patřila knihovna dětem a rodičům z EKO týmu při místní mateřské školce. I oni si povídali s panem Poláčkem o důležitosti opylovačů v přírodě. Po besedě se pak společně, děti i rodiče, pustili do díla a vyráběli svůj vlastní hmyzí domeček, který si pak odnesli domů do své vlastní zahrádky.

Středeční odpoledne už tradičně patří dětem ze školní družiny. Někdy jen tak nakouknou, aby zjistily, co je v knihovně nového, zahráli si některou z deskových her, nebo si ulovili nějakou knižní perlu do soutěže „Lovci Perel“. Jindy zůstanou na besedu. Témata besed jsou různá.

Tak třeba koncem října jsme si povídali o domácích mazlíčcích – o živých, plyšových i knižních. Své znalosti zvířat a jejich potřeb si děti ověřily i v malém kvízu, který si pro ně připravila paní družinářka Petra Dejmková.

Vánoce a těšení se na ně bylo zase tématem ve středu 24. listopadu. Vedle povídání a čtení z knih    na děti čekal opět krátký kvíz, tentokrát přímo vánoční. Na závěr našeho setkání musely děti prokázat i trochu svou zručnost. Jejich úkolem bylo složit si vánoční papírovou lodičku, která by je alespoň v duchu měla dovézt do Vánoc. Směr by jim měl ukazovat čokoládový kapitán Medvídek, pokud ho už nesnědly.

Těšení se na Vánoce a sníh svědčí i obrázky, které druháčci namalovali a přinesli do knihovny.  Moc se jim podařily a tak snad nám jeden z autorů dovolí, že právě jeho obrázek knihovně posloužil jako PF na rok 2022.


V pátek 3. prosince do knihovny přiletěla se sněhem i Sněhová víla. Do knihovny na návštěvu přišli tentokrát prváčci a třeťáci ze školní družiny. Povídali jsme si o knížkách, Mikuláši, Vánocích a samozřejmě i o dárcích. K vánoční náladě přispělo i společné čtení z kouzelné knihy Sněhová víla od Daniely Krolupperové. Do čtení se vedle paní knihovnice a družinářky zapojily i děti, které už čtení zvládají. Dětem se příběh o maličké Sněhové víle natolik líbil, že si každý z nich zkusil vyrobit svou vlastní. Moc se jim povedly.


Tak jako každou první středu v měsíci, tak i tu první prosincovou, jsme v knihovně pro lovce perel otevřeli náš Perlový krámek, ve kterém mohli utratit své získané Moriony*. Výběr byl pestrý, bylo z čeho vybírat. Lovci v krámku našli knížky, bloky, pastelky, pexesa, propisovačky s dinosaury a jednorožci, vánoční ozdoby, klíčenky, aj. Aby se dostalo na každého, a protože se blíží Vánoce, krámek bude mít otevřeno do poloviny prosince. Pak se zavře a otevře se zase až první středu v lednu 2022.

(*Moriony – speciální mořské peníze, které získá každý lovec perel vedle ulovené perly za odpověď na nepovinné otázky v soutěži „Lovci perel“.)

Božena Zajícová

Zaujal vás článek, sdílejte dál: