Zpravodaj obce Vidče

PRÁZDNINOVÁ KNIHOVNA

Prázdniny – pro někoho doba cestování, pro někoho doba odpočinku a nicnedělání.

V knihovně máme také omezený provoz (knihy půjčujeme jen ve středu od 10 do 16 hodin),  ale přesto se u nás pořád něco děje.

V červenci jsme se například vedle půjčování knih pustili do revize knihovního fondu. Revize knihovního fondu je proces, při kterém se porovnává skutečný stav knihovních jednotek ve fondu se stavem evidence a výpůjček. Revize se provádí v intervalech stanovených zákonem podle počtu svazků. Výsledkem revize je typicky zjištění počtu ztracených dokumentů a dokumentů vhodných k vyřazení z fondu.

Pro videčskou knihovnu platí interval 5 let. A tak s velkou pomocí pracovníků z Městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm jsme knihy zkontrolovali a spočítali okolo 7000 svazků, která naše knihovna vlastní. A jaký byl výsledek našeho snažení?  Zjistili jsme, že se nám z celkového počtu někde zatoulalo jen 9 svazků, které se určitě časem najdou, a vyřadili jsme pro opotřebovanost a zastaralost 330 knih.

Možná že někoho z vás bude zajímat, co uděláme s těmi vyřazenými knihami. Tak pro ty mám  takovou odpověď. Uspořádáme z nich prázdninovou knižní burzu, na které si je zájemci mohou   prohlédnout buď koupit doslova za babku – od 1,- po 5,- Kč za kus, nebo některé i odnést jen tak pro radost zadarmo. Burza potrvá do konce září 2022.

V červenci jsme v knihovně nejen revidovali a vyřazovali, ale také nakupovali nové knihy. Přibyly nám knihy pro malé i velké, děti i dospělé, romány i detektivky, příběhy o dětech a zvířatech, pohádky. Tady je jen malá ochutnávka z toho, z čeho si můžete vybírat.

Pro nejmenší čtenáře bych doporučila knihy se zvířecími hrdiny jako je například nemotorný žirafák Ferdík v knize Žirafy neumí tančit, nebo malá žabka v knize Úsměv pro žabku

Starším dětem bych doporučila třeba dětský thriller Zahrada a legenda o zachránci, nebo seznámení s tajemným Klub klikařů.

Pro dospělé čtenáře detektivek a thrillerů jsme nakoupili knihy Noc od spisovatele B. Miniera  a Na špatném místě od Joy Fieldingové.

Čtenářkám bych ráda doporučila knihy s rodinnou tématikou spisovatelky R. Colemann, jako například Kniha vzpomínek. Naladit na dobrou notu vám pomohou i humorné knihy jako jsou třeba Domek v Irsku či kniha Je tohle vůbec láska od Ellen Bergrové.                                                                                                                                                    

Na závěr vám všem chci popřát pohodový zbytek prázdnin a budu se těšit na vaši návštěvu ve videčské knihovně.

Božena Zajícová                        



Zaujal vás článek, sdílejte dál: