Informace

NOVINKY V KNIHOVNĚ

Milí přátelé a uživatelé knihovny, po dlouhých měsících, kdy knihovny fungovaly pouze přes „Výdejní okénka“, přišla konečně dobrá zpráva. Na základě usnesení vlády ČR ze dne 6. dubna 2021 mohou knihovny, i když jen v omezeném režimu a se zvýšenými hygienickými opatřeními od pondělí 12. dubna 2021 obnovit svůj provoz.

Místní knihovna ve Vidči se tedy od středy 14. dubna 2021 vrací ke standardní otevírací době:
Středa: 10:00 – 17:00
Pátek: 12:00 – 17:00

Dostupné služby: půjčování a vracení dokumentů přímo v knihovně bez nutnosti předchozího objednání, reprografické služby, bibliografické a informační služby.
Nedostupné služby: veřejný internet, vzdělávací a kulturní akce pro veřejnost.

V souladu s aktuálně platnými nařízeními je vstup do prostor knihovny umožněn pouze osobám s respirátorem FFP2 (KN95), návštěvníci jsou povinni používat dezinfekci a rozestupy. Pobyt v prostorách knihovny prosím omezujte na nezbytně nutnou dobu.


Čtenáři mohou tedy opět vstupovat přímo do prostoru knihovny a vybírat si volně knihy, ale i nadále si můžete vybírat a rezervovat knihy z pohodlí domova. Pro ty, kteří to ještě nezkusili, mám tady opět malou nápovědu jak na to. Požadovaný dokument si můžete sami vyhledat v on-line katalogu, přes své čtenářské konto. Poradit jak na to vám může názorné video, které jsme jako novinku v katalogu nainstalovali. Ale pokud si nebudete s katalogem rozumět, můžete si knihy objednávat i telefonicky na číslech 572 151 102 (platí jen v otevírací den) nebo 608 430 561. Objednávky knih můžete zasílat také e-mailem na adrese knihovna@vidce.cz nebo bozenazajicova@seznam.cz.


Pranostika nám říká, že …

„Březen – za kamna vlezem, Duben – ještě tam budem!“

Já místo toho lezení za kamna, ale doporučuji spíše sednout si k nim, s pěknou knížkou. Třeba s některou z těch, které jsme pro vás v březnu nakoupili. Jejich seznam opět najdete v našem on-line katalogu. A tady je malá ochutnávka.

Nejmenším čtenářům a jejich rodičům doporučuji kouzelnou knížku Petra Horáčka Nejkrásnější místo na světě. Je to kniha o domově, o dobrodružství, ale hlavně o přátelství.

Pohádky o nezbedných mašinkách a Hasičské pohádky se dětem budou určitě také líbit.

Ty dětské čtenáře, které zaujala kniha Prašina od Vojtěcha Matochy, určitě potěší, že v knihovně už na ně čeká třetí pokračování.

Dospělým čtenářům a zájemcům o naši historii doporučuji knihu Jany Poncarové Alžběta a Nina. Kniha vás zavede do pochmurných i krásných Sudet, kde se skrývají stíny minulosti, které Alžbětinu rodinu rozdělily na desítky let.

Stejně tak stojí za přečtení knihy Šikmý kostel, Šikmý kostel 2 od Karin Lednické. Příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě, také kvůli těžbě uhlí. Dnes z vesnice nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. V knihovně máme první dva díly z budoucí trilogie. Na třetím díle autorka zatím pracuje.

Milovníkům detektivek bych chtěla představit Marii Rejfovou, která v hlavní hrdince svých knih podle čtenářů i kritiků stvořila českou paní Marplovou. V knize Kdo jinému jámu kopá, poklidný život městečka ležícího na brdském pomezí rozvíří smrt výstřední učitelky. Josefína Divíšková, mladá malířka původem z Prahy a rovněž učitelka, jež v Brodu nalezla dočasné útočiště, začne rozplétat nitky případu stylem (a s humorem) jí vlastním.

Marlena De Blasi nás v  knize Antonia a její dcery, zavede do krajiny protkané vůní olivovníku a seznámí nás s temperamentní Antonií, pozoruhodnou ženou, dohlížející na pořádek a chod domácnosti, ve které bydlí čtyři generace nebojácných a houževnatých toskánských žen.


A teď ještě jedno upozornění pro ty, kteří zrovna nechtějí číst, ale jenom koukat a poslouchat.

Na webových stránkách videčské knihovny nebo na YouTube: Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm jsou k vidění videozáznamy, které by vás mohly zajímat.

ROZHOVOR Z KNIHOVNY O OVCÍCH A SALAŠÍCH (NEJEN) NA RADHOŠTI – O radhošťských salaších bylo napsáno a řečeno mnoho. Daniel Drápala se ptá Vojtěcha Bajera na to, v čem jsou naše dosavadní představy o Radhošti a salaších mylné. A také třeba na to, o čem se zatím nepsalo téměř vůbec – jak to bylo se salašemi přímo v Rožnově.

LEŽ JAKO VĚŽ aneb O POKLAD STRÝCA JURÁŠA – Vyhlášení výsledků OKRESNÍHO kola soutěže O poklad strýca Juráša na Jurkovičově rozhledně v Rožnově pod Radhoštěm. Lež ve všech jejích podobách – od neúprosné, bolestivé přes fámu, fake news či milosrdnou lež až po hravé vymýšlení ve stylu barona Prášila – ztvárnili mladí autoři od 6 do 15 let z celého vsetínského okresu v letošním ročníku literární soutěže.

Třeba vám tyto záznamy nebo i další virtuální setkání se zajímavými lidmi alespoň trošku nahradí normální čtenářské besedy v knihovnách.


Na závěr mi dovolte jednu prosbu.

Obracím se na vás, vážení čtenáři a čtenářky, kteří máte už dlouho vypůjčené knihy. Vaše knihy nám chybí pro další půjčování a vyřizování objednávek od jiných čtenářů, a proto vás prosím o jejich vrácení.
Děkuji za pochopení.

V dnešní době virové je určitě dobré dbát i na duševní hygienu a četba knih by mohla být jedním ze způsobů, jak jí dosáhnou. Zkuste to.

Pěkné jaro a zůstávejte ve zdraví.


Božena Zajícová


Zaujal vás článek, sdílejte dál: