Zpravodaj obce Vidče

LEDEN V KNIHOVNĚ

Byl pátek, svátek měli Tři králové a do knihovny přišly děti ze školní družiny. Povídali jsme si o Vánocích a dárcích pod stromečkem, o splněných přáních, o pohádkách a také o tom, kdo to byli podle pověstí Tři králové. Na pomoc jsme si vzali knihu Chaloupku na vršku, ve které je vedle jiných příběhů také povídá ten o tom „Jak to bylo na Tři krále“.
A protože každý správný král se bez koruny neobejde, tak si ji děti na závěr našeho setkání pro sebe sami vyrobily. A tak z knihovny nakonec neodcházeli jen tři králové, ale rovnou patnáct.


Není poklad jako poklad, a ten objevený je přímo unikátní. Nejsou to peníze ani diamanty, ale spíše umění a literární talent našich dětí. V pondělí 23. ledna 2023 proběhlo v sále ZUŠ v Rožnově pod Radhoštěm vyhlášení vítězů oblastního kola literární soutěže“ O poklad strýca Juráša“, která je určena mladým autorům z 1. až 9. tříd škol na Rožnovsku. Tématem soutěže byly „Dobré zprávy, které nám změnily den, život, … „ V silné konkurenci rožnovských škol obstály děti z Vidče na výbornou. Se svými povídkami, poezii uspěli René Barabáš, Josef Mikulenka, Radek Chlevišťan, Veronika Barabášová a Matěj Zátorský. S komiksy zvítězili Dorotka Holčáková, Jakub Kramoliš, Josef Dejmek a Matyáš Duda, Eva Bahnerová a Veronika Jurčová. O komiksu Viky Onderkové porota prohlásila, že patřil k těm nejlepším ve své věkové kategorii v celé historii soutěže. Všechni jmenováni postoupili rovnou do okresního kola soutěže. Ceny a diplomy výhercům předal místostarosta města Tomáš Gross spolu s ředitelem knihovny Pavlem Zajícem.

Oceněné práce vyšly v Almanachu Dobré zprávy, který si můžete vypůjčit v naší knihovně, nebo je dostupný i elektronické podobě na webu rožnovské knihovny: www.knir.cz.


Co připravujeme v knihovně na Březen – měsíc čtenářů.

Na čtvrtek 2. března 2023 připravujeme setkání Janou Tichou, etnoložkou, kurátorkou sbírek Národního muzea v přírodě a autorkou řady knih o výročních zvycích a slavnostech na Rožnovsku.

Ve čtvrtek 30. března 2023 se uskuteční vzpomínková akce na Ladislava Nezdařila, básníka a překladatele, rodáka z Tylovic, autora básnické sbírky Horní chlapci, u příležitosti výročí jeho stého narození v loňském roce.

Božena Zajícová


Zaujal vás článek, sdílejte dál: