Zpravodaj obce Vidče

ZPRÁVY Z KNIHOVNY

Co přinesl květen do knihovny?


Tak třeba to, že nám přibylo 21 nových dětských čtenářů. Stalo se to 18. května, kdy kolem videčské knihovny letěl knižní křeček, přibrzdil a přistál rovnou mezi prvňáčky, kteří přišli na návštěvu. Křečkovi i jeho kamarádce, která přiletěla s ním, se mezi dětmi moc líbilo. A protože mu prvňáčci předvedli i svou znalost ve čtení, rozhodl se křeček pasovat je na nové Rytíře krásného slova řadu čtenářského. Nejdříve ale musely děti složit rytířský slib, že ve jménu pohádek, příběhů a literárních hrdinů budou knihy číst, milovat a ochraňovat. Pak křeček chopil dřevěného meče a každého z nich pasoval na Rytíře nebo Rytířku čtenáře.

Na památku tohoto slavnostního aktu každý nový Rytíř nebo Rytířka obdržel Pamětní list, průkazku do knihovny a knížku, která je pravidelně vydávaná právě jen pro tuto příležitost. Každým rokem je knížka pro prvňáčka jiná. Tu letošní, Křeček v letu, pro děti napsala spisovatelka Zuzana Barilová a ilustrovala Markéta Vydrová. A protože křeček letěl vzduchem pomocí balonků, dostaly děti balónky také.

V pátek 19. května jsme odstartovali zapojení naší knihovny do úspěšného mezinárodního projektu Bookstart – S knížkou do života, který pěstuje u dětí lásku ke knihám v době od jejich prvních měsíců života až po školkový věk.
Do tohoto projektu se knihovny snaží aktivně zapojit rodiče a zároveň je přesvědčit, že jednou z nejdůležitějších věcí, které mohou pro své děti udělat, je věnovat jim svůj čas a možnost trávit společné chvíle nad knihou ať už jen prohlížením a předčítáním, nebo vyprávěním a zpíváním.

Jako první ve Vidči se s tímto projektem mohli seznámit rodiče při letošním Vítání nových občánků, kde obdrželi dárkovou sadu Bookstartu, kterou připravil SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků) a naše knihovna. Tato sada obsahuje mimo jiné knížku pro děťátko, doporučující seznam literatury a pozvánku do knihovny včetně dárkového poukazu na první čtenářskou průkazku zdarma.
Knihovna chce nabídnout rodičům pomoc nejen radou a doporučením knih pro nejmenšín, ale hlavně dát možnost i prostor pro setkávání s ostatními rodiči.
Naše pozvání do knihovny platí pro všechny rodiče malých dětí včetně těch, kteří už získali osobní pozvánku při Vítání občánků. Budeme se na vás těšit.
Scházet se v našem novém klubu maminek a tatínků budeme vždy druhý pátek v měsíci dopoledne (9:30 – 11:00 hod.).

Co přinesl nebo přinese do knihovny červen?

V pátek 2.černa odpoledne patřila videčská knihovna dětem ze školní družiny. Čekalo na ně odpoledne nejen s nadílkou nových knih z cirkulačního souboru, ale i poklad. Nejdříve jsme si četli a povídali o knížkách, pak luštili pohádkové kvízy a zazpívali písničky podle obrázkové nápovědy. Na závěr našeho setkání se děti vydaly hledat poklad s překvapením, který pro ně hlídal vodník u rybníčka před knihovnou.

Ve čtvrtek 22. června doplují do domovského přístavu všichni ti, kteří se vydali na lov knižních perel. Slavnostně ukončíme další ročník soutěže, perly spočítáme a vítěze i ostatní lovce odměníme. Společně s dětmi za školní družiny, kteří přijdou lovcům fandit, pak vyhlásíme nový ročník „Lovců perel“ na školní rok 2023/2024. Lovci i ostatní děti se mohou těšit i na korálkovou minidílnu, ve které si budou moci sami vyrobit náramky nebo přívěšky.


Na závěr mi dovolte, protože se blíží prázdniny, popřát vám krásné a pohodové léto a připomenout, že po dobu trvání letních prázdnin bude mít knihovna otevřeno:

středa : 10:00 – 17:00 hodin
pátek: ZAVŘENO

Božena Zajícová



Zaujal vás článek, sdílejte dál: