Akce pro děti

KNIHOVNA O PRÁZDNINÁCH

Léto a prázdniny – doba nicnedělání, odpočinku, cestování a samozřejmě i čtení. Jestli nevíte, kterou knihu si přibalit do kufru na dovolenou nebo do tašky k vodě, tak neváhejte a přijďte do knihovny, kde na vás čeká mnoho zajímavých i dobrodružných příběhů. A třeba to bude zrovna některá z novinek, které k nám doputovaly v červnu a červenci.

O prázdninách přicházejí zájemci do knihovny nejen kvůli zapůjčení knížek, ale i za jinými pořádanými aktivitami.

V pátek 14. července proběhlo v knihovně druhé Bookstartové klubíčko. Tentokrát jsme pro všechny, malé i velké, připravili překvapení v podobě herny, do které nám různé prolézačky, zvířátka, houpací koníky či autíčka, laskavě zapůjčila mateřská školka. Děti toho hned využily a společnými silami s maminkami si hernu pěkně užily. Nezapomněli jsme ani na předčítání a představení novinky pro naše nejmenší čtenáře. Do fondu knihovny jsme zakoupili společně s interaktivní tužkou Albi i několik nových leporel z Kouzelného čtení. Malá informace pro ty, kdo Kouzelné čtení neznají. Jedná se o sérii knížek od českého vydavatelství Albi, které jsou ale jiné, než běžné knížky pro děti. V čem? Děti je nečtou pouze očima, ale i onou speciální elektronickou tužkou. Tu přiložíte ke knize a tužka s reproduktorem popíše obrázek, spustí hudbu nebo zvuky. Děti si tak mohou užít knížku všemi smysly.

Poslední červencový týden patřil v knihovně dětem a angličtině. Probíhal zde totiž Letní příměstský tábor zaměřený právě na anglický jazyk – SUMMER ENGLISH CAMP 2023.
Počasí sice dětem moc nepřálo, protože sluníčko často střídal déšť, ale jim to moc nevadilo. S chutí se pouštěly do plnění programu tábora, který pro ně vymyslely paní Pavlína a Lilee Parks. Vedle výuky angličtiny, která se jako červená niť táhla veškerým děním tábora, děti sbíraly body pro svá družstva ve Velké táborové hře. Sbíraly body za své vědomosti, za sportovní výkony na malé sportovní olympiádě, za šikovnost při skákání přes švihadlo či chození po laně, aj. Ve středu na ně čekala dramatizace pohádky Jak pejsek a kočička pekli dort, kterou jim zahrály, samozřejmě v angličtině, paní Pavlína a Lilee.
Ve čtvrtek se děti vydaly na výlet do Rožnova. Počasí dětem konečně přálo, sluníčko svítilo, a tak si mohly plně vychutnat nejen pobyt v parku, ale i zmrzlinu před návratem domů do Vidče. Radost jim přinesl i skákací hrad, který na ně čekal v zahradě před knihovnou a ony ho hned vyzkoušely.
Na pátek, poslední společný den, se děti moc těšily, protože je čekala Honba za pokladem. I když opět pršelo, děti to neodradilo. Oblékly si pláštěnky, nazuly gumáky a vydaly se poklad hledat.
A je tady konec, poklad byl nalezen a sněden, tábor končí a děti se loučí. Užily si kouzelný týden, na který budou určitě dlouho vzpomínat a možná se budou i těšit na ten příští.
Co říci na závěr. Snad to, že se tady sluší poděkovat všem, kteří přispěli za zdárný průběh Letního tábora pro videčské děti. Poděkovat Obecnímu úřadu za možnost využití multifunkčního hřiště Sahara a prostor knihovny, která se stala základnou tábora, učebnou i čítárnou, hernou i tanečním sálem. A hlavně, poděkovat paní Pavlíně a Lilee Parks, které to všechno pro děti vymyslely a celý týden se o ně perfektně staraly. Bylo to super!!!

Božena Zajícová


Zaujal vás článek, sdílejte dál: